In het nieuws…korter leven met autisme!

Life
korter leven door autisme

 

Wie autisme heeft zal gemiddeld 16 jaar korter leven!

Gisteren las ik een artikel op RTL Nieuws. Het ging over de veel lagere levensverwachting van mensen met autisme. Althans dit was de uitkomst van een groot Zweeds onderzoek dat is gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry.

 

Uit het artikel van RTL Nieuws bleek dat autisten met een verstandelijke beperking zelfs 30 jaar korter leven. En autisten zonder verstandelijke beperking sterven gemiddeld 12 jaar eerder.

 

Doodsoorzaak nummer één voor autisten met verstandelijke beperking is epilepsie. En voor autisten zonder verstandelijke beperking is doodsoorzaak nummer één: hartproblemen. En doodsoorzaak nummer twee: zelfdoding. Zo bleek uit het Zweedse onderzoek.

 

Veel mensen met autisme hebben bijkomende psychische problemen zo vertelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek.

 

Ik moet zeggen dat ik van dit bericht best wel ben geschrokken. Ik wil helemaal niet korter leven! Ook weet ik alles van de bijkomende psychische problemen. Ik ben bijvoorbeeld jarenlang depressief geweest. En de kans op zelfmoord bestond inderdaad destijds. De depressie kan natuurlijk altijd terugkeren.

 

Eindelijk ben ik blij om te leven en dan lees ik in het artikel dat de kans bestaat dat ik al op mijn 58e ga sterven. Ik vind het heel moeilijk te bepalen of ik dit nu met een korreltje zou moet nemen of niet? Vaak is het natuurlijk zo dat allerlei onderzoeken elkaar tegen spreken. Misschien lees ik volgende week wel dat autisten 100 worden.

korter leven door autisme. via mindbodylife.nl

Vragen die het artikel oproept

Dit artikel roept natuurlijk een heleboel vragen op. Hoe gezond leven de mensen die aan het onderzoek hebben deelgenomen? En waarom zijn hartproblemen doodsoorzaak nummer één voor autisten zonder verstandelijke beperking. Is dit om dat hartproblemen sowieso doodsoorzaak nummer één zijn? Of zijn autisten gevoeliger voor hartproblemen? etc.

 

Ik probeer tegenwoordig redelijk gezond te leven. En ik hoop dat dit voldoende is.
Ik hoop ook dat ik de 80 ga halen samen met mijn man. Want aangezien we beide autistisch zijn is de kans volgens dit onderzoek dus groot dat we jonger overlijden dan de gemiddelde bevolking.

 

Jarenlang heb ik niet erg gezond geleefd. Ik lette nooit zo op mijn voeding. Bewegen daar houd ik niet van. En ik ben pas een jaar geleden gestopt met roken. Ook zat ik vol met stress, wat ook niet bevorderlijk is. En ik slik het grootste deel van mijn leven al medicijnen.
Als ik dit zo teruglees is dat natuurlijk allemaal niet zo positief. En kan ik mij wel wat voorstellen bij dat korter leven.

 

Maar ik denk dat dit soort dingen niet alleen geldt voor mensen met autisme maar voor de hele bevolking in de psychiatrie (een uitzondering daar gelaten). Sterven zij dan allemaal jonger?
Of heeft het toch specifiek met autisme te maken?

 

Ik begrijp uit het artikel dat er geld ingezameld wordt om aanvullend onderzoek te doen. Dit lijkt me een goede zaak. Want persoonlijk zou ik hier graag meer over te weten komen.
En natuurlijk ook over wat je kunt doen om te voorkomen dat je jonger overlijdt als autist zijnde. Want dat lijkt me toch ook van belang.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Jurjen
  15/09/2018 at 16:06

  Ik vind het allemaal een beetje kortzichtig, het is niet alleen de autisme maar ook de keuzes die je maakt in het leven. Eet je gezond, ben je niet verslaafd, ben je regelmatig in beweging, kun jij je zelf geestelijk op orde houden.

  Ik vind dat mensen met autisme hier extra op gestimuleerd moeten worden. Een goed beeld laten zien van hoe het er in de maatschappij aan toe gaat, hoe mensen in elkaar zitten, en het verschil tussen goede mensen en slechte mensen, en hoe belangrijk zelf respect is. Mensen met ASS kunnen wel 100 worden.
  Het belangrijkste is gewoon dat je gezond, fit en gelukkig leeft.

 • Leave a Reply