Verschillende soorten operaties om te vermageren

Body
verschillende operaties om te vermageren via mindbodylife.nl

 

Er zijn verschillende soorten operaties om te vermageren. Met een duur woord heet het bariatrische chirurgie. Toen ik besloot tot een operatie om af te vallen had ik eigenlijk alleen van de maagband gehoord. Pas toen ik op zoek ging op het internet kwam ik nog veel meer operaties tegen.

 

Er zijn restrictieve en malabsorptieve operaties.

De maagband is een voorbeeld van een restrictieve operatie door de maagband word je maag in tweeën gedeeld waardoor je minder op kan, dus restrictief

De operatie die ik heb gehad,de duodenal switch die is malabsorptief. Je maag wordt verkleind waardoor je minder op kan, en je darmen worden op een bepaalde manier omgeleid, waardoor je ook minder voedingsstoffen opneemt, dus malabsorptief.

 

Zo zijn er meerdere restrictieve en ook malabsorptieve operaties.
Hieronder zal ik er enkele opnoemen, waaronder de operatie die ik zelf heb gehad.

 

Verschillende soorten operaties

 

Sleeve

Bij de sleeve wordt een deel van de maag weggehaald waardoor er een buisvormige maag overblijft. Hierdoor kun je nog maar weinig eten. De resultaten zijn beter dan die van de maagband maar minder goed dan die van bv de gastric bypass. De maagportier blijft intact.
Het is een relatief eenvoudige operatie, wat een voordeel is. Er wordt geen kunststof materiaal geplaatst zoals bij een maagband. Een nadeel is dat de operatie onomkeerbaar is.

 

Maagband

Bij de maagband word er een kunststof ring om de maag aangebracht, hierdoor ontstaan eigenlijk twee magen.Voedsel kan maar moeilijk door de ring waardoor het volle gevoel ontstaat. Hierdoor zal je minder eten en dus afvallen. Ik moet zeggen dat ik destijds toen ik onderzoek deed voor mijn eigen operatie, nare dingen heb gelezen over de maagband. Tot maagperforaties aan toe. Bovendien schijnt hij bij ernstig overgewicht ook niet erg effectief te zijn. Nu wil ik het niemand afraden, maar zorg dat je jezelf goed informeert hierover. Natuurlijk zijn er ook mensen die er wel veel aan gehad hebben. Het voordeel van deze operatie is dat de operatie op zich redelijk veilig is en hij kan ongedaan worden gemaakt.

 

Gastric bypass

Ik ken een aantal mensen met een gastric bypass en deze is voor hen een groot geschenk. Ze zijn erg veel afgevallen. Bij de gastric bypass wordt de maag verkleind en de twaalvingerige darm en een deel van de dunne darm worden omgeleid, waardoor er minder kan worden opgenomen. De maag wordt opgedeeld in een minimaag en de rest van de maag. De dunne darm wordt aangesloten op de minimaag. Wat een nadeel kan zijn is dat bij de gastric bypass het dumpingsyndroom kan optreden (een te snelle maaglediging) waardoor je je ontzettend ziek kan voelen. Dit treed naar ik begrepen heb voornamelijk op wanneer je teveel suikers eet.

 

Duodenal switch

Bij de Duodenal Switch wordt de maag verkleind volgens de sleeve methode en een deel van het spijsverteringskanaal wordt omgeleid. Dit betekent dat er minder voedingstoffen worden opgenomen dus ook minder calorieën. Een groot nadeel is dat je levenslang een heleboel supplementen moet slikken, omdat je anders aan deze vitaminen en mineralen een groot gebrek krijgt. In de dunne darm kan nog maar in 75 tot 100 cm voedingstoffen worden verteerd.

 

Ik slik bijvoorbeeld heel veel calcium en Vitamine D bij o.a. Dit omdat ik inmiddels door de operatie, osteoporose (botontkalking) heb ontwikkeld. Grote tijd heb ik gebreken van allerlei vitamines gehad in mijn bloed. Inmiddels slik ik zoveel bij dat dit redelijk op orde is.
Jaarlijks worden mijn botten gecontroleerd d.m.v. een dexascan.

 

Toch zou ik het zo weer doen want de Duodenal Switch is voor mij heel effectief geweest. Er werd van te voren gezegd dat ik ongeveer 70 % van mijn overgewicht zou kwijtraken. Dit is meer dan uitgekomen, ik ben meer dan 100% van mijn overgewicht kwijtgeraakt. Ik heb zelfs lange tijd (en dit is een groot nadeel) moeten vechten tegen ondergewicht. Inmiddels ben ik weer wat aangekomen en heb ik een gezond gewicht.

 

Een ander groot nadeel is dat ik bijna altijd diaree heb als gevolg van de operatie. Dus als ik moet, dan moet ik ook onmiddellijk gaan (heel gênant). Het is naar ik begrepen heb een operatie met risico’s. Dit ook omdat je dan veel overgewicht hebt.

de verschillende soorten vermageringsoperaties via mindbodylife.nl

Wat moet je verder nog weten

Bij de meeste operaties heb je een BMI van 40 of hoger nodig om in aanmerking te komen.
Soms worden er vermageringsoperaties uitgevoerd bij een BMI van 35 of meer. Dit alleen als je nog andere aandoeningen hebt die zijn ontstaan door je overgewicht. Bijvoorbeeld zoiets als diabetes.

 

Toen ik werd geopereerd was mijn BMI: 41,5. Nu is hij: 20,4. Maar hij is 15,9 geweest.
Zoals ik al zei heb ik geen spijt van de operatie. Ondanks dat er forse nadelen aanzitten.
Ik had zo’n hekel aan mijn dikke lijf en mijn eeuwige strijd tegen overgewicht dat het op dat moment de juiste beslissing voor mij was.

 

Neem ook in overweging dat je lichaam gigantisch veranderd. Hierdoor is het mogelijk dat je dit psychisch allemaal niet kunt verwerken. Ook kun je na de operatie nog maar heel weinig eten, wat je leven ook veranderd. Daarom wordt er ook gekeken naar hoe stabiel je psychisch bent. Het is ook zo dat je waarschijnlijk veel vel over gaat houden. Hierdoor moeten er vaak nog meer operaties volgen. Deze worden in veel gevallen niet vergoed.

 

Ik heb een aanvraag gedaan bij mijn verzekering om het teveel aan vel te laten verwijderen maar kreeg hiervoor geen vergoeding. Nu probeer ik om te leren met mijn lichaam te leven.
Ik heb het geluk dat mijn overgewicht redelijk verdeeld over mijn lichaam was. Waardoor ik nu niet al te veel overtollig vel heb. Maar mooi is het niet.

 

Ik wil iedereen die een vermageringsoperatie overweegt, aanraden om grondig onderzoek te doen naar de verschillende soorten operaties en hun voor- en nadelen. En pas een beslissing te nemen als je voldoende geïnformeerd bent. Want het is een levensveranderende beslissing.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply