Hoe anders zou het gelopen zijn als…

Life
Hoe anders zou het leven zijn gelopen als ik wat gezegd had... via mindbodylife.nl

Als klein kind voelde ik me al anders dan anderen. Ik had altijd het gevoel dat ik nergens bij hoorde en dat ik overal buitenstond omdat ik anders was. Maar ik kon er niet precies mijn vinger opleggen. Ik wist dat er wat was maar ik wist niet wat.

 

Achteraf kan ik wel wat verschillen tussen de andere kinderen en mijzelf opnoemen maar toen was het me niet duidelijk. Het voelde alleen anders. Toen ik een jaar of 11 was begon ik depressief te worden. Ik wist niet wat er met mij aan de hand was en waarom ik me een buitenstaander voelde. Ik had het gevoel dat ik getolereerd werd door mijn omgeving maar niet geaccepteerd

 

Het ging snel bergafwaarts met mij en ik werd steeds depressiever. Mijn moeder dacht dat ik drugs gebruikte omdat ik hele avonden voor me uit zat te staren. Ik was totaal in mijzelf gekeerd. Ook dreigde mijn moeder mij op straat te zetten want ze was als de dood voor drugs. (die ik dus niet gebruikte) Het maakte me alleen maar angstig en nog meer in mijzelf gekeerd.

 

Mijn leraren hadden door dat ik anders was

Op school was ik ook helemaal van de wereld. Ik was wel aanwezig maar kreeg niet echt meer iets binnen. Dit werd natuurlijk opgemerkt door bepaalde leraren. En rond mijn dertiende zijn er twee leraren geweest, die mij bij herhaling hebben gevraagd of het wel goed met mij ging. Had ik toen maar wat gezegd….

 

Maar dat deed ik niet. Ik zei dat er niks aan de hand was en dat alles prima met mij ging. Dit kwam omdat ik zelf geen idee had! Ik wist niet waarom ik mij zo rot voelde en waarom ik zo in mijzelf zat. Ik wist zelfs niet dat je je niet zo behoorde te voelen. Ik kon het allemaal niet duiden.

 

Mijn moeder greep niet in, want ze had zelf genoeg problemen. En bovendien had ze niet door dat ik anders was dan anderen. Ze was erg jong moeder geworden. Achteraf heeft ze gezegd dat ze zelf nog een groot kind was.

 

Ik vraag me nog vaak af hoe anders mijn leven gelopen zou zijn als ik toen wat tegen die leraren had gezegd.

 

Wat als ik wat gezegd had?

Ik denk dat er dan contact met mijn ouders zou zijn opgenomen. En ik kan me zo voorstellen dat ik dan eerder professionele hulp had gekregen. Misschien had ik dan eerder te horen gekregen wat er met mij aan de hand was. Maar misschien ook niet.

 

Misschien was ik wel met school gestopt.
In het echt heb ik met veel volharding en overlevingsdrang mijn school af weten te maken. Ondanks dat ik zwaar depressief was en liever dood dan levend was.

 

Vele jaren later ben ik meermaals opgenomen geweest in een psychiatrische instelling.
Dit omdat ik compleet was ingestort, depressief was en een dwangstoornis en sociale fobie ontwikkeld had. Misschien als ik toen wat gezegd had was dit allemaal niet gebeurd.
Ook heb ik in een begeleid wonen project gewoond. Misschien was dat ook niet gebeurd. Maar als dat niet gebeurd was dan had ik ook mijn man niet ontmoet, en was ik nu misschien niet getrouwd geweest.
Of ik was met iemand anders getrouwd, en had misschien wel kinderen gehad, of een echte baan.
Ik zal het nooit weten hoe het anders had kunnen zijn als ik wat gezegd had.

 

Hoe is het nu?

En dat geeft ook niet. Ik ben op dit moment best tevreden met mijn leven en met wie ik ben.
Natuurlijk heb ik wensen en zou ik bepaalde dingen aan mijzelf willen veranderen. Ik zou bijvoorbeeld best wat sociaal vaardiger willen zijn en willen dat ik  wat beter van mijn woorden af kon komen, en graag zou ik minder angstig zijn. Ook heb ik nog altijd het gevoel dat ik nergens bij hoor.
Maar ik ben niet meer depressief, ik weet uiteindelijk dat ik een vorm van autisme heb, ik ben gelukkig getrouwd, ik woon leuk en heb een lieve hond. Bovendien heb ik een leuke baan, ook al word ik daar niet voor betaald. Dus ik mag op dit moment niet klagen.

 

Wie weet als mijn leven anders was gelopen, omdat ik de leraren had ingelicht, dan had ik dat misschien allemaal wel niet gehad.
Maar toch vraag ik mijzelf soms af wat er gebeurt zou zijn als ik toen wel wat had gezegd…..

 

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply