Hoe kun je geld besparen?

Life
tips om geld te besparen

Zuinig zijn en besparen

Helaas hebben we te horen gekregen dat we per 1 maart er 150 euro per maand op achteruit gaan.
Zoals jullie op de ‘over mij’ pagina kunnen lezen werk ik als grafisch vormgever in een dagbestedingsproject. Klanten moeten voor dit werk wat we afleveren betalen, dus het is écht werk met deadlines en zo.

 

Tot nog toe kregen we een vergoeding van 3 euro per dagdeel dat we werken. Maar dit wordt dus gestopt. Ook mijn man ‘werkt’ bij dezelfde organisatie, maar dan in het onderdeel groen.
Dit betekent tuinen onderhouden enzv.

 

Ik werk 7 dagdelen per week en mijn man 6 dagdelen. In de praktijk komt dit neer op zo’n 150 á 160 euro in de maand wat we nu moeten missen. Dus dat wordt zuinig zijn en proberen te besparen!

 

We waren een tijdje geleden al begonnen met een kasboek bij te houden. Voornamelijk om te zien waar het geld blijft en om overzicht te houden. Want we stonden elke maand rood. Leven van een uitkering omdat je arbeidsongeschikt bent is geen vetpot.

tips om te besparen

In de praktijk werkt een kasboek bijhouden erg goed. Ik zie nu wat ik uitgeef en weet wat mijn budget is per week. Dus ik kan op tijd nog zuiniger aan doen en proberen te besparen. Tot nu toe lukte het ons om wat op zij te zetten omdat we die extra 150 euro in de maand hadden.

 

Ik heb wat tips verzamelt om nog meer te besparen en het volgende ga ik in praktijk brengen:

 

 • Kook een grotere hoeveelheid van dingen zoals stampot, pastagerechten en rijstgerechten.
  Dan kun je hier meerdere dagen van eten en in de praktijk ben je goedkoper uit. Zeker als je wat meer pasta of rijst gebruikt en bijvoorbeeld wat minder vlees.
 • Denk bij iedere aankoop die je wil doen na of je het echt nodig hebt.
  Wacht vervolgens een dag met de aankoop en als je dan nog steeds tot de conclusie komt dat het nodig is dan kun je het kopen als het budget het toelaat.
 • Maak een boodschappenlijstje en houd je hier aan.
  Ik maakte al een boodschappenlijstje maar ik was toch geneigd impulsaankopen te doen. Dat gaat nu dus niet meer gebeuren heb ik mij voorgenomen.
 • Ga een uur voor dat ze gaan opruimen naar de markt voor groente en fruit, dan kun je er echte koopjes weghalen.
  Hier heb ik een beetje problemen mee om dat ik snel overprikkeld raak door grote hoeveelheden mensen en geluiden. (dit komt mede door mijn autisme) Maar ook deze beproeving (want dat is het voor mij) ga ik aan. Ik zie wel hoe het loopt.
 • Koop leuke tweedehands kleding.
  Kleding kopen doe ik voorlopig niet meer want ik heb genoeg maar tegen de tijd dat ik weer wat nodig heb, heb ik een erg leuke tweedehandskledingshop gevonden waar ze merkkleding verkopen voor weinig.
 • Keuzes maken wat betreft leuke dingen doen.
  Af en toe wil ik natuurlijk wel wat leuks doen. Een drankje op een terrasje hoeft niet veel te kosten en is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de bioscoop.
 • Een kasboek bijhouden, zo hou je overzicht op je uitgaven.
  Z
  oals ik al vertelde was ik hier al mee begonen en ik ben van plan dit heel lang vol te houden.
 • Kassabonnen bewaren van de boodschappen.
  Zo kun je achteraf na kijken of je alles echt nodig had en hier van leren. Zoals ik al zei doe ik teveel impulsaankopen.
 • Als je een tuintje hebt, je eigen kruiden verbouwen en misschien ook nog wat groente.
  Dit moet je natuurlijk alleen doen als je het leuk vind om te doen. En gelukkig vind ik dit leuk.
  Nu heb ik helaas geen erg grote tuin maar een aantal potten met kruiden, courgettes en tomaten kan ik nog wel kwijt.
 • Trek een warme trui aan zodat de verwarming lager kan.
  Dit doen we al een paar jaar. We zitten altijd in de kou, en ik moet zeggen het went. Gelukkig wordt het in ons huis niet echt heel koud. Ik maak er een sport van om zoveel mogelijk geld terug te krijgen van de energiemaatschappij.

 

Aan de ene kant is het niet leuk dat je zo zuinig moet leven maar aan de andere kant is het ook een uitdaging.
Het gaat ons lukken.

Heeft iemand misschien nog andere tips om te bezuinigen? Ik hoor ze graag!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Nicolet
  07/10/2017 at 14:05

  Hey hey,
  Ik ben dol op besparen, het is ontstaan doordat t moest maar nu meer hobby. Wij hebben inmiddels een kleine moestuin en wat kippen rondlopen. Educatief leuk voor de kinderen en eieren/vlees (gewone woonwijk dus alle haantjes moeten we slachten) Vorig jaar voor het eerst begonnen met aardappelen uit eigen “tuin” zelf van rest hout ( oude schutting die aan de straat stond) een vierkante bak gemaakt en bij de bio winkel aardappels gekocht…5 aardappelen per bak in de grond gestopt en elke keer als de plant hoger groeide weer een plank erbij en potgrond. De bakken werden uiteindelijk 60cm hoog maar kan nog hoger (50x50Breed) Per bak hadden we 5 kilo,pas schoonwassen als je ze gebruikt! Ze blijven ontzettend lang goed zonder uitlopers….Dus de moeite waard. Ook doe ik regelmatig met vrienden, spullen en kledingruil. Zoek je kasten uit en verzamel alles bij iemand thuis…iedereen nieuwe spullen/kleding voor niks

  • Reply
   Jara
   07/10/2017 at 15:06

   Hoi,
   Bedankt voor je reactie
   Dat van die kledingruil met vriendinnen is zeker een goede tip!
   En het verbouwen van je eigen groenten vind ik ook erg leuk om te doen.
   Haantjes slachten zou ik echt niet durven, brrr…. maar levert natuurlijk wel goedkoop vlees op.

 • Reply
  nicolet
  07/10/2017 at 17:18

  Ja we hebben er ook echt een cursus voor gevolgd. Ik wilde dat wel goed voorbereid doen. En wat ik trouwens ook doe is op koningsdag shoppen voor jassen voor de kinderen heb verschillende maten hangen..voor maar 5 euro of minder per jas. Ook maak ik zelf kleding van coupons (lapjesmarkt in Utrecht) en kleding geruild op krijgdekleertjes.nl 😉

  • Reply
   Jara
   07/10/2017 at 20:43

   Knap dat je zelf kleding kunt maken. Ik heb het ooit wel eens geprobeerd maar het resultaat was rampzalig.
   Nu koop ik in de opruiming kleding en schoenen.

 • Reply
  Roos
  06/02/2018 at 19:46

  Nog een tip om zelf groenten te verbouwen. Het is even een kleine investering maar de moeite waard. Kijk eens op de site van de makkelijke moestuin. De bak kun je zelf maken maar je hebt wel de aparte potgrond nodig maar daar doe je jaren mee. Kompost kun je ook zelf maken. Het is onvoorstelbaar wat je uit zo’n kleine bak kunt halen, bijna het hele jaar door.

  • Reply
   Jara
   06/02/2018 at 21:16

   Dankjewel Roos, goede tip!

  Leave a Reply