Jarig zijn, is dat leuk?

Life
jarig zijn, ik vind het maar niks

Van de week was het weer zover, ik was jarig.
Nu heb ik daar een bloedhekel aan en ik kan me niet herinneren het ooit leuk gevonden te hebben. Als kind schijn ik wel genoten te hebben van mijn verjaardag maar dat is volledig uit mijn geheugen gewist.

 

Waarom heb ik een hekel aan jarig zijn?

Ten eerste vind ik het ouder worden niet leuk. Ik voel mijzelf echt jaren jonger dan ik daadwerkelijk ben. En het gat tussen mijn echte leeftijd en mijn gevoelsleeftijd wordt ieder jaar groter. Dat klopt niet en ik hou niet van dingen die niet kloppen.

 

Mensen vragen altijd hoe oud je bent, maar dat wil ik liever niet zeggen. Ook toen ik nog heel jong was liet ik al in het midden hoe oud ik was. Alleen dat lokt wel uit dat mensen die weten hoe oud je bent dat graag willen verkondigen. Ik kan ze dan wel schieten.

 

Ten tweede sta je de hele dag in de belangstelling als je jarig bent. Ook dat vind ik vreselijk. Iedereen handen schudden, iedereen kussen. Het hoeft voor mij niet maar het hoort er bij. Ik denk dat het met mijn autisme te maken heeft dat ik dat niet leuk vind, maar zeker weten doe ik dat niet.

 

Ten derde moet je de hele dag het overzicht zien te houden wie er nog wat te drinken moet, en tegelijkertijd de hapjes verzorgen. Ik ben er erg slecht in. Dit komt waarschijnlijk wel door mijn autisme. Autisten zijn over het algemeen niet zo goed in overzicht houden.

 

Ten vierde wil je ook nog de gesprekken gaande zien te houden. Dit kan ik al helemaal niet, en ik hoop dan ook altijd dat dat allemaal vanzelf gaat.
Aan het eind van de dag ben ik dan helemaal kapot en doodmoe. Dagen daarna voel ik de effecten nog. Ik moet dan moeite doen om me weer gewoon te voelen.

 

Het vreemde is dat ik me de maand voor mijn verjaardag, bijna altijd al niet goed ga voelen.
Dit is een soort onbewust proces. Ik wordt somber en gespannen. Dit proces begint me steeds meer op te vallen. Ik weet nu dat ik die maand geen bijzondere dingen moet plannen want dat maakt het alleen maar erger.

 

Het is weer voorbij

Gelukkig heb ik het weer voor een jaar gehad. Mijn verjaardag is voorbij en ik ben het weer doorgekomen. Ieder jaar neem ik mij voor om het volgend jaar anders te doen, maar het komt er nooit van.
Ik zou bijvoorbeeld op vakantie kunnen gaan als ik jarig ben, maar het geld ontbreekt. Of ik zou een dagje weg kunnen gaan, maar dan voel ik me schuldig ten opzichte van mijn familie. Dus elk jaar vier ik het maar gewoon op de oude manier en zet mijn tanden op elkaar om de dag door te komen.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply