Op vakantie als je autisme hebt

Life, Mind
Als je op vakantie gaat als je autisme hebt

Op dit moment ben ik op vakantie, vandaar dat ik al een tijdje niets op mijn blog geplaatst heb.
Ik had mij voorgenomen om dit wel te doen maar het is helaas niet gelukt.

 

Als je zoals ik asperger hebt dan is op vakantie gaan toch ook wel een uitdaging.
Ik zoek alles van te voren altijd goed uit zodat we niet voor al te grote verrassingen komen te staan. Autisten houden niet van verrassingen. En erg avontuurlijk ben ik ook al niet.

 

Zo zoek ik uit hoe we het beste naar Schiphol kunnen gaan. Meestal wordt dit een Schiphol-taxi omdat dit het makkelijkst en rustigst voor ons is. De trein en slepen met koffers is toch een heel gedoe. En omdat het reizen op zich al veel prikkels met zich mee brengt is een Schiphol-taxi wel zo rustig. Je wordt bij huis opgehaald en voor de vertrekhal afgezet.

 

Dit jaar had ik ons thuis al via internet ingecheckt dus we hoefden alleen onze bagage af te geven. De stoelen in het vliegtuig hadden we van te voren gereserveerd dus we wisten ook al waar we kwamen te zitten in het vliegtuig. Ik probeer altijd een stoel achterin het vliegtuig te reserveren omdat ik dit het rustigst vind. Dan zit er niemand achter je.

 

Als we op plaats van bestemming aankomen dan staat er altijd een bus of busje klaar om ons naar het hotel te brengen. We boeken altijd een reis met transfer zodat óók dit goed geregeld is.

 

Alle veranderingen op vakantie

Eenmaal in het hotel nemen we altijd een paar dagen de tijd om te acclimatiseren. Want alle grote veranderingen zijn toch wel een ding als je autisme hebt.
Zoals verandering van omgeving en temperatuur; dit moet je allemaal op je in laten werken en aan wennen.

 

Verder verandert meestal je dagritme. Wij doen het altijd behoorlijk rustig aan op vakantie omdat we toch vaak behoorlijk moe worden van alle indrukken en prikkels.
Ik ben een slechte slaper, dus ik ben sowieso vroeg wakker, maar ik kan pas tegen negen uur ontbijten omdat de twee reisgenoten later zijn. En om een uur of vier gaan we meestal een paar uurtjes rusten, zodat we alle indrukken van de avond in een vreemde plaats weer aankunnen.

 

Een andere verandering in een vreemd land is het eten. Ik persoonlijk vind dit niet erg maar er zijn autisten die hier behoorlijk moeite mee hebben.
Ik vind het juist wel leuk om andere gerechten uit te proberen. Maar het moet ook niet te exotisch zijn.

 

Dan is daar nog alle drukte, dat vind ik nog het meest moeilijk om mee om te gaan. Veel toeristen, harde muziek, cafeetjes, restaurantjes, winkeltjes, verkeer, andere taal.
Dit zijn bij elkaar zoveel indrukken dat je als autist echt moet oppassen dat je niet totaal overprikkeld raakt.

 

Op vakantie als je autisme hebt

Waarom ga je op vakantie?

Toch vind ik het erg leuk om op vakantie te gaan. Het doet me ook heel goed, als ik maar voldoende rust neem tussendoor. En ik zou de vakantie liever niet willen missen.
Ik ken ook autisten die niet op vakantie gaan omdat ze alle hierboven beschreven dingen niet aankunnen of alle overprikkeling er niet voor over hebben.

 

Maar mij is de vakantie altijd positief. Ik leer er van. Ik leer met vreemden omgaan. Ik leer dingen zo goed mogelijk te regelen. Ik leer met onbekende situaties omgaan, enzovoort.
En je hebt daarna een heleboel leuke herinneringen.
Ik ga niet op vakantie om bij te komen en uit te rusten. Want dat lukt niet. Maar ik ga wel op vakantie om positieve energie op te doen en een gevoel van vrijheid te ervaren. En natuurlijk voor de zon en het lekkere weer, want dat doet me ook altijd heel goed.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply