Re-integratie: het UWV doet helaas moeilijk!

Life
Re-integratie, helaas doet het UWV moeilijk.

Een tijdje geleden ben ik aan een re-integratietraject begonnen. Ik ben hiervoor naar het UWV geweest en heb een gesprek gehad met een arbeidsdeskundige.

 

We hebben het gehad over mijn wens om betaald werk te krijgen, en natuurlijk ook over mijn beperkingen en mogelijkheden.

 

Ik heb verteld dat ik graag een assessment wilde en ook een kortdurende opleiding in de grafische sector. Na lang wachten op het uiteindelijke akkoord van het UWV (Dit heeft bijna 5 maanden geduurd) kon ik aan het assessment beginnen bij het trajectbegeleidingsbedrijf van mijn keus.

 

De uitslag van het assessment was dat de grafische sector geschikt voor mij is. Dit is wat ik wil, maar dus ook waar ik geschikt voor ben. Qua opleiding kan ik volgens het assessment een opleiding of cursus op HBO niveau aan.

 

Ik werk al bijna vier jaar, onbetaald, bij een dagbestedingsbedrijf als grafisch vormgever. Dus het ligt ook voor de hand om mij hier verder in te bekwamen door het volgen van één of twee korte cursussen, zodat ik óók de papieren heb om hier verder in te komen en kans te maken op een baan.

 

Ik heb twee korte HBO-cursussen uitgezocht beide onderdeel van een bredere opleiding. Webdesign en Adobe certified expert. Ik denk dat als ik deze cursussen gedaan heb, ik meer kans maak op een betaalde baan.

 

Destijds, toen ik het gesprek had met de arbeidsdeskundige, heb ik het gehad over mijn wens om te gaan werken in de grafische sector, en ook verteld dat ik daar eigenlijk al vier jaar mee bezig was. Ik kreeg de indruk dat deze arbeidsdeskundige het hier wel mee eens was. En volgens mij zag hij ook de noodzaak van een opleiding in.

 

Waarom doet het UWV nu zo moeilijk?

Dus een aantal weken geleden heeft mijn trajectbegeleidster de twee cursussen (opleidingsduur: totaal 5 maanden) aangevraagd bij het UWV. Helaas gaat iemand anders dan de arbeidsdeskundige van het gesprek van toen, dit beoordelen.

 

En deze meneer doet moeilijk. Er is volgens hem niet genoeg werkgelegenheid in de grafische sector en daarom kan het UWV hier geen opleiding voor vergoeden.

 

Mijn trajectbegeleidster heeft al een paar keer heen en weer gemaild. Op dit moment wacht ik weer op antwoord van deze meneer van het UWV. Want we hebben nu de vacatures in de regio toegestuurd om aan te tonen dat er best een heel aantal vacatures zijn. De vacatures vragen trouwens allemaal om iemand met opleiding.

 

Ik snap niet waarom het UWV hier moeilijk over doet. Ik ben gemotiveerd, ik heb vier jaar ervaring in de sector, ik wil graag aan het werk, alleen de opleiding ontbreekt.

 

Wat willen ze dan dat ik ga doen. Ik heb ooit, jaren en jaren geleden, twee jaar in een winkel gewerkt. Dat is verder de enige werkervaring die ik heb, en ik was totaal ongeschikt voor de detailhandel.

 

Mijn beperkingen

Ik heb een dwangstoornis, ik heb een autistisch spectrum stoornis, de resten van een sociale fobie en een depressieve stoornis. Er zijn veel beroepen die ik niet zou kunnen uitoefenen vanwege mijn dwangstoornis. Ik word erg snel dwangmatig.

 

Nu heb ik ondervonden dat dat bij het werk als grafisch vormgever wel mee valt. Ook mijn sociaal fobische klachten zitten me daar niet verschrikkelijk in de weg omdat je je grotendeels op de computer concentreert.

 

Natuurlijk vind ik het ook belangrijk om werk te gaan doen dat ik ook nog leuk vind, en waar mijn autisme niet vreselijk in de weg zit. Ik ben altijd erg bang om weer depressief te raken want daar ben ik erg gevoelig voor. En ik denk dat werk dat ik niet leuk vind of wat ik niet aan kan, bijna een garantie is op een depressie.

 

Ik weet heus wel dat de banen niet voor het opscheppen liggen. Maar eigenlijk kan ik niks anders dan grafisch werk gaan doen. Of ik moet een complete opleiding van een aantal jaren gaan volgen en zo dus een ander vak leren. Helaas kan dat niet want ik heb maar een jaar de tijd gekregen om te re-integreren. En ik heb gehoord dat het UWV zeker geen langdurige opleidingen gaat vergoeden.

 

Dus eigenlijk is al mijn hoop gevestigd op dat laatste mailtje met de vacatures in de regio, wat we nu gestuurd hebben naar het UWV. Want ik zou niet weten wat ik anders voor een werk moet gaan zoeken. Ik kan de cursussen jammer genoeg niet zelf betalen, anders zou ik dat onmiddellijk doen.

 

Ik heb niet de indruk dat er in dit geval naar mijn persoonlijke verhaal wordt gekeken en naar mijn beperkingen en mogelijkheden, alleen naar de opgestelde regels betreffende voldoende werkgelegenheid in de sector.

 
Ik snap het gewoon niet. Ze willen toch zoveel mogelijk mensen aan het werk hebben en uit de uitkeringsmolen? Waarom dan niet een beetje hulp? Waarom zo op de regels letten en niet op het individu?

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply