Antidepressiva, de nadelen

Mind
de nadelen van antidepressiva

Ik slik al jaren antidepressiva en heb er denk ik wel 10 verschillende geprobeerd. Mijn depressie ging er niet van over. Goed, soms was het wat minder heftig maar somber bleef ik. Ik zag het leven helemaal niet van de zonnige kant en alles was zwaar en moeizaam.

Tot een aantal jaren geleden, toen kreeg ik een middel wat wel hielp. Misschien was het niet alleen dit medicijn maar meer een combinatie van factoren. Maar ik ben er van overtuigd dat dit medicament me enorm geholpen heeft om me beter te gaan voelen.

Ik probeer nu positief te zijn en niet meer zo zwartgallig. Maar dit kan nu ook om dat ik me gewoon beter voel. Ik heb nu zin in dingen doen. Ik vind het niet meer erg om de dag te beginnen en ik zie weer toekomstperspectief.

Ik noem hier de naam van dit antidepressivum expres niet omdat het effect van dit medicijn voor iedereen anders zou zijn. Wat mij helpt hoeft jou niet te helpen en vice versa.

Natuurlijk is het zo dat ik altijd gevoelig zal blijven voor depressie, ik ben tenslotte het grootste deel van mijn leven min of meer depressief geweest. En vooral in de wintermaanden moet ik op mijn hoede zijn. Maar hierover een andere keer.

Hoe goed dit medicijn ook werkt er kleven ook een aantal nadelen aan.

 

De nadelen van antidepressiva voor mij

 • Door dit medicijn heb ik een slaapstoornis gekregen. Ik slaap soms maar twee uurtjes per nacht en af en toe helemaal niet. Op goede dagen haal ik ongeveer de vijf uur. Hierdoor ben ik overdag vaak moe en enigszins futloos. Maar…ik slaap liever slecht dan altijd maar in de put te zitten en soms liever dood te willen. Dan maar slecht slapen. Ik heb het er voor over.
 • Je krijgt er ongelooflijke trek van. Nu was dit jarenlang niet zo’n probleem voor mij want ik kwam gewoon niet aan. Maar dat is sinds kort veranderd en de kilo’s vliegen er op. k ben de hele dag aan het eten en aan het denken over eten. Dit komt voor een gedeelte door de antidepressiva en voor een gedeelte door mijn obsessie met eten.
 • een nadeel is ook dat ik er waarschijnlijk mijn hele leven aan vast zit. En dit kan niet gezond zijn voor je lichaam. Ik ben nogal slordig met het slikken van medicijnen en als ik het twee dagen ‘vergeet’ dan voel ik mij al wegzakken in somberheid en wordt alles teveel. Dus stoppen daar moet ik niet aan denken.
 • Je word er behoorlijk vlak van. Alleen bij grote emoties kan ik huilen zoals het sterven van mijn hond en het daaropvolgende rouwproces. Maar verder huil ik bijna nooit maar ben ik ook nooit ontzettend blij. Weinig emoties dus.

Dit zijn ongeveer de nadelen voor mij. Maar er zijn een heleboel mensen die weer andere nadelen en bijwerkingen ervaren.

Andere bijwerkingen van antidepressiva kunnen zijn

 • Zweten
 • Sufheid
 • Droge mond
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen

En ga zo maar door…

Ook kunnen er in zeldzame gevallen ernstigere bijwerkingen ontstaan zoals: leverproblemen of bloedingen in maag en darm.

 

Conclusie: Ondanks de bijwerkingen ben ik blij dat ze bestaan en dat ik na jaren probéren het juiste middel heb gevonden. Maar ik zou niemand aanraden om zonder er goed over na te denken aan de antidepressiva te gaan. Want het is niet gezegd dat het helpt en er van afkomen is best wel heel moeilijk.

 

Als jij ook een antidepressivum slikt wat zijn dan voor jou de bijwerkingen? En heb je wel eens geprobeerd te stoppen? Ik ben erg benieuwd.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Wes
  18/03/2018 at 09:21

  Lithium?

  • Reply
   Jara
   18/03/2018 at 10:04

   Hallo Wes,
   Lithium heb ik nog nooit geprobeerd. Helpt het jou?

  Leave a Reply