Assertief zijn moet ik nog leren!

Life, Mind
Assertief zijn moet ik nog leren! Tijd om assertief te worden.

Ik begin steeds meer te merken dat ik niet assertief genoeg ben. Voor mijzelf opkomen vind ik nogal moeilijk.

 

Ik geloof dat we hier zijn op aarde om te leren, en dat dingen vanzelf op je pad komen. Zo ook assertiviteit. De laatste tijd maak ik allerlei situaties mee waarin ik echt merk dat ik niet assertief genoeg ben.

 

Assertief zijn tegen de buren

We zijn bezig de tuin opnieuw in te richten en te betegelen. Dit brengt helaas enige overlast mee voor de buren. Nu wonen we hier nog niet erg lang en de buren ken ik nog niet erg goed. Vanwege mijn autisme heb ik sowieso moeite om mensen te leren kennen. Maar een aantal weken geleden maakte ik op niet zo’n leuke manier kennis met de buren verderop.

 

Mijn vader had zijn auto even te dicht in de buurt van hun tuinhek gezet, omdat we achter het huis zand in de aanhanger aan het scheppen waren. Toen hadden we dus een boze buurman. En deze man had het niet alleen over het parkeren voor zijn tuinhek, maar sleepte er van alles bij. Zelfs dingen die we niet gedaan hadden.

 

Ik merkte dat ik het erg moeilijk vond om voor mijzelf op te komen. Natuurlijk probeerde ik de boel te sussen, maar hij werd alleen maar bozer. Assertief zijn zou op dat moment handig zijn geweest. Nu ben ik al een aantal weken zenuwachtig en somber omdat de buurman boos op mij is.

 

Een normaal mens zou toch denken dat de man onredelijk is en het er verder misschien bij laten. Ik heb een excuus briefje in de brievenbus gegooid, terwijl ik helemaal niet vond dat wij echt iets fout gedaan hebben. Toch wil ik dan de lieve vrede bewaren.

 

Assertief zijn tegen de thuiszorg

Zo zit ik ook al een maand of twee met een nieuwe hulp in de huishouding van de thuiszorg, die niet erg veel in huis doet. Wij hebben thuiszorg omdat we alle twee autistisch zijn en om bepaalde redenen, zoals mijn dwangmatigheid, we het huishouden niet helemaal zelf aankunnen.

 

Deze nieuw hulp neemt het er misschien een beetje van. Misschien óók omdat ze merkt dat ik over mij laat lopen. Ze slaat een heleboel over in huis, qua schoonmaken. En de boel wordt langzamerhand viezer. Ik probeer door de week zoveel mogelijk zelf bij te poetsen, maar vanwege mijn dwang ben ik hier vreselijk lang mee bezig.

 

De hulp is er twee uur per week. Hier hebben wij een indicatie voor. Als ze komt dan geef ik haar wat te drinken en dan gaat ze na ongeveer een kwartier aan haar werk. Ondertussen doe ik ook dingen in huis zoals de was en een deel van de keuken. De bedoeling is dat zij het huis stofzuigt en stoft, en af en toe wat extra’s meepakt. Maar helaas doet ze maar de helft en houd ze na ongeveer één uur en een kwartier er mee op. Het laatste half uur doet ze niks meer en houd ze pauze.

 

Ik vind het vreselijk om hier wat van te zeggen, dus laat ik het maar zo. Maar het zit me wel dwars. Ik moet hier wat mee doen en assertief zijn. Maar hoe doe ik dat zonder haar te beledigen?

 

Volgens wikipedia betekent assertiviteit: adequaat reageren en opkomen voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven

 

Tips om assertief te worden

Ik heb wat tips opgezocht om assertief te zijn, zoals:

 

  • Kalm praten en niet boos worden.
  • Wat je wil zeggen duidelijk uitspreken.
  • Veel oefenen, dus de confrontatie aangaan.
  • Heb ook oog voor de belangen van een ander.
  • In de ’ik’ vorm praten.
  • Je voor bereiden op het assertief zijn. Dus voorbereiden wat je gaat zeggen.
  • Werk aan je zelfvertrouwen.
  • Volg eventueel een assertiviteitstraining.

 

Maar het komt er toch voornamelijk op neer om het gewoon te doen en er mee te oefenen.
Het komt steeds weer op mijn pad, dit soort situaties zoals hierboven beschreven.
Dus het word tijd dat ik leer om assertiever te worden.
Misschien dat als je uitstraalt dat je niet over je laat lopen dat je vanzelf minder van dit soort situaties meemaakt.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply