Autisme? Je bent veel te sociaal!

Mind

Ik kom tegenwoordig redelijk sociaal over maar dat was in het verleden toch écht heel anders.
Nu is het zo dat je als autist nog best een heleboel bij kan leren. Net een gewoon mens!

 

Ik heb dus geleerd door op anderen te letten hoe ik me socialer kan gedragen. Voor een deel gaat dit onbewust maar voor een deel let ik ook expres op mensen en kopieer ik vervolgens het gedrag waarvan ik denk dat het goed is en maak ik het daardoor onderdeel van mijzelf.

 

Vroeger schaamde ik me zo voor mijzelf omdat ik merkte dat ik anders was dan anderen.
Ik had geen behoefte aan vele contacten met mensen. Leefde graag in mijn eigen wereldje. Maar als ik iets met mensen moest, dan ging dat echt heel onbeholpen. Behalve bij mensen die ik echt goed kende.

 

Ik was stil, en teruggetrokken, had niets te melden. Tenminste zo kwam ik denk ik over. Natuurlijk had ik interesses, en zoals zoveel autisten had en heb ik zelfs obsessieve interesses. Maar ik praatte hier niet over. Ik zat in mijzelf opgesloten. Ik wist gewoon niet wat ik tegen mensen moest zeggen en hoe met ze om te gaan. Ik weet dat er ook autisten zijn die je de oren van de kop kletsen over bepaalde onderwerpen maar ik kon en kan dat niet.

 

Ik vond en vind het moeilijk om mensen aan te voelen. Ik weet niet wat ze van me verwachten en heb op mijn beurt ook verkeerde verwachtingen.

 

Door de jaren heen ben ik in staat geweest om veel bij te leren. Op een gegeven moment leer je meer sociaal inzicht te krijgen. Misverstanden worden minder. En je hebt bepaalde omgangsvormen aangeleerd. Zoals jezelf dwingen mensen in de ogen te kijken omdat dit verwacht wordt.

 

Vaak weet ik nog steeds niet wat ik moet zeggen en waar ik het over moet hebben met anderen. Daarom heb ik mijzelf aangeleerd om veel vragen te stellen aan mensen, zodat daaruit een gesprek zou kunnen ontstaan. Ik probeer bewust allerlei zaken over mensen te onthouden zodat ik ze daar later vragen over kan stellen. Het is een strategie die voor mij werkt.

 

Contacten onderhouden gaat me nog steeds slecht af. Ik moet er heel bewust bij na denken en het plannen. Het is het beste een manier te verzinnen die voor jou werkt zoals een soort schema in je agenda om contact op te nemen met kennissen en vrienden. Telefoneren vind ik een ramp want dan val ik stil. Sms’en en Appen gaat beter.

 

autisme, asperger, en het sociale aspect.

Sociale contacten maken en onderhouden kost veel moeite, tijd en energie voor iemand met autisme omdat niets vanzelf gaat. Het is geen natuurlijk iets voor ons.

 

Als ik een avond met vrienden of familie heb doorgebracht ben ik helemaal op. Dan heb ik echt een aantal dagen nodig om bij te komen. 

Ik laad mijn batterij dan weer op door veel alleen te zijn en mijn eigen ding te doen.

 

Ik heb weleens van vrienden begrepen dat zij juist energie krijgen van een avondje uit. Mij kost het alleen maar heel veel energie. Maar ik vind het wel belangrijk om te doen af en toe. Want in het verleden heb ik mijzelf compleet geïsoleerd van de buitenwereld en dat is voor niemand goed.
Dat wil ik ook niet meer.

 

 

Te sociaal

Ik wil graag socialer zijn, normaler zijn.
Maar soms ben ik ook best tevreden over hoe ik ben. Want ik vind het heerlijk om mijn eigen ding te kunnen doen, in mijn eigen wereldje. Mijn man stoort zich er niet aan, die heeft gelukkig precies hetzelfde, waardoor we elkaar goed kunnen begrijpen.

 

Laatst overkwam het me twee keer dat mensen dachten dat ik niet autistisch kon zijn. Omdat ik te sociaal overkwam. Dat stoort me dan. Zij weten niet wat voor een strijd ik heb gevoerd om zover te kunnen komen. En ik voel het ook als een soort ontkenning van mijzelf. Het bracht me echt even van mijn stuk. En ik wist niet hoe ik moest reageren. Mensen hebben toch een beeld van autisme wat in vele gevallen niet overeenstemt met de werkelijkheid. Ze hebben een soort rainman in gedachten. Iemand die weinig sociale interactie vertoont. Dan staan ze raar te kijken van iemand met autisme die in meerdere opzichten heel normaal overkomt.

 
Ik heb mijn diagnose geaccepteerd en het is een hele passende diagnose. Ik heb asperger en dat vind ik tegenwoordig prima. Het is wat het is!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply