Kenmerken van Asperger, en wat het voor mij betekent

Mind
Kenmerken van asperger, een persoonlijk verhaal

Follow my blog with Bloglovin

 

Asperger is een stoornis uit het autistisch spectrum.
De naam komt van de man die deze aandoening voor het eerst beschreef, zijn naam was Hans Asperger.

 

De diagnose heb ik pas op latere leeftijd gekregen en niet toen ik nog een kind was. Dit schijnt vooral bij vrouwen veel voor te komen, omdat ze bij vrouwen niet in eerste instantie aan autisme denken. En omdat autisme bij vrouwen zich vaak toch net iets anders presenteert.

 

Jarenlang vroeg ik mij af wat er met mij aan de hand was en waarom ik mij niet goed staande kon houden in het dagelijks leven. Waarom voelde ik mij zo anders dan anderen?

 

Toen ik 20 was ben ik min of meer ingestort en ben ik met de psychiatrie in aanraking gekomen. Ik  ging voor het eerst in therapie. Eigenlijk had ik al veel eerder hulp moeten hebben. Ik was al jarenlang depressief en had ook een dwangstoornis en een sociale fobie ontwikkeld. Maar probeerde gewoon maar door te gaan. Tot het niet meer ging.

 

Vele kortdurende opnames volgden en vele etiketjes kreeg ik opgeplakt. Maar de diagnoses klopten nooit helemaal voor mijn gevoel. Tot ik de diagnose autistisch spectrum stoornis kreeg. En kreeg te horen dat ik asperger had.

 

Ik heb er inmiddels veel over gelezen en het klopt gewoon. Het vreemde is dat ik blij ben met dit etiket. Omdat ik nu eindelijk weet wat er met mij aan de hand is en waarom ik niet helemaal kan functioneren ‘zo als het hoort’.

 

Kenmerken van asperger

 

 • Een normale tot bovengemiddelde intelligentie.

 

 • Problemen op sociaal gebied.
  Dit houdt voor mij in dat ik vaak niet weet hoe met anderen om te gaan. Ik heb moeite om anderen te doorgronden, al heb ik door de jaren heen wel veel bijgeleerd op dit gebied. Ook heb ik ontzettend veel moeite om contacten te onderhouden. 
  Door mijn problemen op sociaal gebied werd ik op een gegeven moment zo angstig dat ik een sociale fobie heb ontwikkeld.

 

 • Niet goed kunnen inleven in een ander.
  Dit is moeilijk omdat het overkomt of je gevoelloos bent, en dat ben ik zeker niet. Ik begrijp gezichtsuitdrukkingen ook vaak niet.

 

 • Je van de buitenwereld afsluiten.
  Ik ben graag alleen of samen met mijn man (die ook autistisch is). Vroeger had ik de neiging om mijzelf totaal te isoleren, maar ik heb inmiddels geleerd dat dit niet goed is voor mij. Nu moet ik mijzelf soms dwingen om dingen te ondernemen en in contact te komen met anderen.

 

 • Niet goed tegen veranderingen kunnen.
  Dit kan veel stress veroorzaken. Een half jaar geleden ben ik verhuisd en ik ondervind nog dagelijks de stress hiervan. Toch ga ik veranderingen niet meer heel erg uit de weg. Want ik weet inmiddels dat veranderingen ook goed kunnen zijn, ondanks de stress die het veroorzaakt.

 

 • Problemen met de motoriek.
  Hier heb vooral last van als ik vermoeid ben. Dan is het goed te merken dat mijn coördinatie nogal te wensen overlaat. Ook werd mij als kind al vertelt dat ik zo traag overkwam in mijn doen en laten.

 

 • Intense interesses. 
  Ik kan maandenlang zowat dag en nacht met één interesse bezig zijn tot mijn aandacht voor dit onderwerp verslapt, en dan komt er weer een andere interesse naar boven. Het zijn wel altijd dezelfde interessegebieden, maar ze wisselen elkaar af na een tijd. Ik kan erg obsessief hier mee bezig zijn.

 

 • Routines of rituelen.
  Voor dat ik ga slapen heb ik bijvoorbeeld een heel ritueel dat ik moet doorlopen. Het ritueel stelt me gerust, anders kan ik niet goed slapen. Dit soort dingen heb ik altijd al gehad, maar op een gegeven moment ging het me in de weg zitten en ontwikkelde ik een dwangstoornis.

 

 • Mensen in de ogen kijken is moeilijk.
  Ik dwing mijzelf om mensen aan te kijken, maar kijk wel vaak weg als ik in gesprek ben.

 

 • Last van teveel of te weinig prikkels.
  Geluiden zijn het grootste probleem voor mij, maar eigenlijk heb ik op het gebied van al mij zintuigen last van overprikkeling. Dit veroorzaakt heel veel stress en soms hou ik het bijna niet uit. Dit kenmerk is waar ik nog het meeste last van ondervind in het dagelijks leven want het beperkt je en je gaat situaties vermijden.

 

 • Overzichtsproblematiek.
  Ik verlies vaak het overzicht, bijvoorbeeld in het verkeer. Als er teveel gebeurt op de weg overzie ik het allemaal niet meer. Daardoor ben ik erg angstig in het verkeer omdat ik snel in paniek raak.

 

Er zijn ook positieve kenmerken

 • Een goed oog voor detail.
 • Goed kunnen leren.
 • Vaak een grote woordenschat.
 • Mensen met asperger zijn meestal heel eerlijk.
 • een goed geheugen. Nu moet ik zeggen dat mijn korte termijngeheugen te wensen overlaat, maar mijn lange termijngeheugen is heel goed.
 • Veel kennis van specifieke onderwerpen die op het interessegebied liggen.

 

Mensen met asperger kunnen door de jaren heen veel bijleren door gedrag ‘af te kijken’ van anderen. Vooral op sociaal gebied heb ik veel bijgeleerd en dit gaat steeds beter. Dit geeft me meer zelfvertrouwen want dat was bij mij ver te zoeken.

kenmerken van asperger een persoonlijk verslag

Ook sta ik tegenwoordig een stuk positiever in het leven. Mijn depressies zijn verdwenen, maar ik moet hier altijd voor op mijn hoede blijven en kan mijzelf niet al te zeer overvragen. Ook mijn sociale fobie is een stuk afgezwakt, al blijf ik altijd een beetje angstig voor de omgang met andere mensen, omdat ik weet dat ik hier niet goed in ben. De dwangstoornis kan ik mee leven en is een stuk minder dan het geweest is, maar de dwang is iets wat waarschijnlijk niet meer weg gaat bij mij.

 

Wel heb ik nog een eetprobleem, doordat eten altijd een obsessie voor mij zal blijven. Soms ben ik op een ongezonde manier met eten bezig. Dan eet ik bijvoorbeeld heel vaak elke dag knakworstjes en dat maandenlang.
En soms ben ik op een gezonde manier met eten bezig want dan heb ik een gezondheids-obsessie.
Maar in mijn hoofd ben ik altijd met eten bezig. Ook dit ‘probleem’ heeft waarschijnlijk met mijn asperger te maken.

 

De overprikkeling blijft een groot probleem. Op mijn werkplek (arbeidsmatige dagbesteding) daar is het heel rustig, maar als mensen zitten te praten kan ik al niet meer werken. Ook op plekken waar veel mensen zijn heb ik er last van. Supermarkten zijn een ramp voor mij. Ik krijg medicatie tegen de overprikkeling maar dit helpt niet echt afdoende.

 

Ondanks dit alles ben ik stappen aan het zetten om mijn leven een beetje op de rails te krijgen. Ik ga een re-integratietraject beginnen en hoop in de toekomst werk te vinden. Ik ben niet meer in therapie maar heb nog wel zo nu en dan gesprekken. Medicatie tegen mijn depressies zal ik wel blijven slikken. De medicatie tegen mijn overprikkeling daar twijfel ik nog over.

 

Iedereen met asperger is weer anders en de kenmerken presenteren zich vaak bij iedereen weer anders. Wat voor mij geldt hoeft voor jou niet te gelden en vice versa.

 

Dit is een lang verhaal geworden en ik hoop dat jullie het geduld kunnen opbrengen. Fijn als je de tijd genomen hebt om dit te lezen. Ik vind het best wel belangrijk dat mensen zich bewust worden van asperger en wat het inhoud. En ook dat het in de meeste gevallen niet aan de buitenkant te zien valt.

 

links

http://www.aspergersyndroom.nl/

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Asperger

 

http://www.balansdigitaal.nl/stoornissen/asperger/wat-is-asperger/

 

http://www.autisme.nl/autisme-onderzoek/wat-is-autisme-(spectrum-stoornis)/asperger.aspx

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply