Nobody is perfect; over perfectionisme!

Mind
over perfectionisme, nobody is perfect via mindbodylife.nl

Perfectionisme, het zit me al jaren in de weg!  Afgelopen week was het weer zover….

 

Inmiddels ben ik aan mijn re-integratie traject begonnen en dat is gestart met een assessment.
Een assessment houdt in dat er d.m.v. testen wordt onderzocht welk soort werk bij mij past. En ook waar mijn beperkingen en mijn sterkere kanten liggen.

 

Afgelopen week werd er een capaciteiten onderzoek bij mij afgenomen. Dit leek verdacht veel op de IQ-test die op televisie wordt uitgezonden. Nu weet ik van mijzelf dat mijn intelligentie best wel in orde is. Maar dit heb ik ontzettend slecht gedaan. Er zat op de meeste vragen een tijdslimiet. En ik presteer gewoon niet onder hoge tijdsdruk. Als dat klokje begint te lopen dan weet ik dus helemaal niets meer en kan ik niet meer nadenken.

 

Ook heb ik last van mijn perfectionisme in dit geval. Ik wil alles zo perfect doen dat ik veel te langzaam word. Erg jammer want daardoor heb ik de test helemaal verprutst. Op zich weet ik best wat ik wel en niet kan. En waar ik wel en niet goed in ben. Daar heb ik de test niet voor nodig. Maar toch wil je dan het uiterste uit jezelf halen met het gevolg dat je hopeloos faalt.

 

Tot niets meer komen!

Perfectionisten zijn bang om fouten te maken. Daardoor kan perfectionisme er ook toe leiden dat je helemaal niets meer doet en erg onproductief wordt. Omdat je alles zo goed moet doen, doe je er steeds langer over en wordt het een enorme berg die je over moet. Met het gevolg dat je tot niets meer komt.

 

Dit is bij mij het geval met schoonmaken in huis. Het lukt me niet om dit nog te doen. Ik ben altijd zo perfectionistisch dat ik elk spikkeltje zie en dat ook wil schoonmaken. Vervolgens ben ik bijvoorbeeld uren bezig met alleen de vloer dweilen, en dan moet de rest van het huis nog.
Dit is echt niet meer te overzien. Als ik het schoonmaken zelf zou doen dan zou ik er een fulltime baan aan hebben.

 

Nu is het wel zo dat dit niet alleen perfectionisme is bij mij, maar ook onderdeel van mijn dwangstoornis. Ik kan niet denken: ‘vandaag maak ik wat minder goed schoon’. Want dan zou ik mij vervolgens heel rot gaan voelen en in paniek raken. Mijn perfectionisme is in dit geval uitgemond in een dwangstoornis.

 

De oorzaak van perfectionisme

Misschien wilde je vroeger je ouders niet teleurstellen en deed je daarom zo vreselijk je best. Of was je op zoek naar complimentjes van je leraren. Misschien was je bang voor kritiek en door de dingen heel goed te doen probeerde je kritiek te voorkomen. Perfectionisme kan vele oorzaken hebben.

 

Achterliggend is vaak onzekerheid en twijfel aan jezelf. Om deze onprettige gevoelens tegen te gaan probeer je zo goed mogelijk iets te doen en bereik je misschien succes. Waardoor de  nare gevoelens voor even geneutraliseerd worden. Tot je weer door moet naar je volgende succes.

 

Je mag ook absoluut geen fouten maken want dan heb je gefaald. Faalangst speelt dus ook een rol. In het geval van mijn assessment was ik zo bang om fouten te maken en wilde ik het zo goed doen, dat ik eigenlijk alleen maar fouten maakte. En zo mijn ergste angst liet uitkomen.
perfectionisme, wat houdt het in? via mindbodylife.nl

valkuilen van perfectionisme

Perfectionisten maken de mensen om hen heen vaak ook gek, omdat ze van hen ook perfectie verwachten. Perfectionisten zijn dus over het algemeen veeleisend naar zichzelf toe, maar ook veeleisend voor hun omgeving. Ook zijn perfectionisten vaak workaholics

 

Perfectionisten zijn ook vaak bang om risico’s te nemen want je zou wel eens kunnen falen.
Perfectionisten maken zich ook altijd veel zorgen, omdat ze bang zijn om dingen fout te doen en omdat ze alles perfect willen doen.

 

Misschien is het ook zo dat je aan anderen wil laten zien dat je ergens heel goed in bent omdat je zo onzeker over jezelf en je capaciteiten bent. En ook heel erg de bevestiging zoekt voor jezelf, dat je wel goed genoeg bent.

 

Dit traject waar ik mee gestart ben, moet leiden tot een betaalde baan. Dit is iets wat ik heel lang niet gehad heb omdat ik was afgekeurd en ik ben hier dus erg onzeker over. Vandaar dat ik het allemaal zo goed wil doen.

 

Perfectionisten halen ook plezier uit hun perfectionisme want als iets erg goed lukt omdat je er zoveel moeite voor gedaan hebt, dan voelt dat erg goed.
Alleen is het vaak zo dat het nooit goed genoeg is voor jezelf en het altijd beter kan. Want wanneer is iets perfect?

 

Niet op alle gebieden perfect!

Het is niet zo dat ik graag anderen wil overtreffen, ik wil mijzelf graag overtreffen. Ik wil iets altijd beter doen dan ik het de vorige keer gedaan heb. En vroeger was het zo dat iets nooit goed genoeg was. Het moest altijd beter van mijzelf.

 

Tegenwoordig ben ik gelukkig niet meer perfectionistisch op álle gebieden. Zoals ik al zei: bij het schoonmaken is het héél erg. Maar er zijn ook genoeg dingen die ik doe, waarin ik helemaal niet zo perfectionistisch ben. Natuurlijk is het nog steeds zo dat ik dingen wel graag goed zou willen doen. Maar mocht ik fouten maken (wat regelmatig gebeurt) dan vind ik dat tegenwoordig helemaal niet zo’n ramp meer.

 

Neem nou dit blog; spelling en grammatica zijn zeker niet mijn sterkste kanten. Geen idee waar precies de komma moet komen, en D en DT, ik zou het niet weten! Dit zijn dingen die ik van mijzelf weet, en ik vind het niet erg. Eigenlijk doe ik maar wat en ik zie wel waar het schip strand. Zolang ik er lol in heb blijf ik dit doen.

 

Vroeger zou ik niet eens aan een blog zijn begonnen omdat ik slecht ben in schrijven, spelling en grammatica. Nu zie ik het als een kans om gaande weg te leren. Dat is dus vooruitgang (vind ik).
Ik hoop dat ik dit nieuwe inzicht ook kan toepassen op andere gebieden van mijn leven. Dus dat ik dingen zie als een kans om te leren. Dat zou toch fijn zijn!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply