Teleurstellingen in mijzelf

Life, Mind
De laatste tijd veel teleurstellingen in mijzelf

De laatste tijd heb ik een paar teleurstellingen te verwerken gekregen. Teleurstellingen in mijzelf.
Ik dacht dat het al een hele tijd goed met mij ging. En dat ik eigenlijk bijna als een ‘normaal mens’ functioneerde.
Maar de afgelopen paar weken kom ik in situaties waarin dat ‘goed functioneren’ toch vies tegen blijkt te vallen. En dat is behoorlijk teleurstellend.

 

Voorbeelden van teleurstellingen

Een paar voorbeelden zijn: Een tijdje geleden ben ik in huilen uitgebarsten in mijn autisten-gespreksgroep omdat zij allemaal zo goed kunnen praten en verwoorden wat ze willen zeggen. In de groep werd duidelijk dat dat mij niet lukt. Ik dacht dat ik dat tegenwoordig best in een groep zou kunnen functioneren maar dat blijkt niet zo te zijn. Dat is een teleurstelling in mijzelf.

 

Afgelopen weekend was ik compleet overprikkeld door alle geluiden om mij heen. Ik kan heel slecht tegen geluid. Mijn familie was op bezoek en iedereen was aan het praten, er gebeurde van alles en mijn vader was onkruid aan het wegschapen tussen de tegels. Op een gegeven moment had ik echt mijn grens bereikt. Ik wist gewoon van ellende niet meer waar ik het zoeken moest.

 

Door mijn autisme raak ik helaas snel overprikkeld. Ik voel dan de spanning en stress steeds verder oplopen en soms raak ik er helemaal van ondersteboven.
Uiteindelijk heb ik om wat rust gevraagd. Maar ik heb nog een aantal dagen moeten bijkomen hiervan. Ook dit is een teleurstelling in mijzelf. Ik dacht dat ik redelijk stabiel was tegenwoordig, maar ik blijk toch sneller uit balans te zijn dan ik zelf dacht.

 

Ook voel ik me al een paar weken best wel wat wankel. De ene dag gaat het goed en de andere dag loop ik weer gigantisch tegen mijn grenzen aan. Ik ben bezig om te re-integreren qua werk, en er zijn dagen dat ik dat helemaal zie zitten. Maar er zijn ook dagen dat ik denk dat ik er eigenlijk helemaal nog niet klaar voor ben. Dat ik misschien wel teveel beperkingen heb om in een echte baan te functioneren. Soms kan ik mijzelf wel voor de kop slaan dat ik er aan ben begonnen en wordt ik heel bang.

 

Situaties om van te leren

Ik vind het niet fijn om steeds zo teleurgesteld te zijn in mijzelf. Het is niet goed voor mijn zelfvertrouwen. En ik ga me ook afvragen of mijn zelfbeeld naar beneden moet worden bijgesteld. Mijn beeld van mijzelf is al niet echt gunstig, dus het is eigenlijk niet leuk dat ik nu ook nog steeds blijkt dat ik bepaalde dingen niet aankan, terwijl ik dacht dat het goed met me ging.

 

Nu wil ik dit verhaal niet al te negatief eindigen. Er zijn ook een heleboel dingen die wel goed gaan. En misschien is die wankelheid van de laatste tijd wel iets tijdelijks. Bovendien zijn dit soort situaties ook gebeurtenissen om van te leren.

 

In de autisten gespreksgroep kan ik leren om ook het woord te nemen. Of ik kan er leren dat ik gewoon mag zijn zoals ik ben, iemand die niet erg veel praat.

 

Volgende keer als ik overprikkeld dreig te raken moet ik eerder ingrijpen en mijn rust zoeken of vragen. Mijn grenzen aangeven vind ik best wel moeilijk want ik ben dan bang dat ze het niet snappen. Maar ik kan er beter iets van zeggen, dan dagen te moeten bijkomen. Dus ik kan ook leren mijn grenzen aan te geven.

 

Ik denk dat iedereen wel eens teleurgesteld raakt in zichzelf, dus zo bijzonder is het allemaal niet. Maar het voelt niet fijn dat ik mijzelf toch minder goed blijk te kennen dan ik zelf dacht.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply