Uitstelgedrag, wat doe je eraan?

Life, Mind
Wat un je doen aan uitstelgedrag?

Ik merk dat ik nog maar één keer per week een blogpost schrijf. Het lukt me op moment gewoon niet om nog meer te schrijven. Dit komt doordat ik last heb van uitstelgedrag. Zo stel ik al weken van alles uit, niet alleen het schrijven voor mijn blog.

 

Eigenlijk stel ik mijn hele leven al van alles uit waar ik niet direct zin in heb. Terwijl ik wéét dat als je iets meteen doet, dat een veel beter en opgeruimder gevoel geeft. Toch blijf ik uitstellen.
De was in de wasmachine stoppen, de afwas doen, leren voor een examen, huiswerk maken voor een cursus, koken, stofzuigen, opruimen, noem maar op en ik stel het uit.

 

Nu heeft iedereen hier misschien wel een beetje last van, maar het moet niet zo zijn dat het je in de weg gaat zitten. Dit uitstelgedrag knaagt aan je. In je achterhoofd weet je dat je nog van alles moet doen, maar toch zit je met je luie kont op de bank je tijd te verdoen.

 

Het geeft een soort schuldgevoel, en de dingen die je moet doen stapelen zich op. Mijn probleem is: ik wíl zoveel maar ik doe zo weinig. Nu las ik dat dit ook met autisme te maken kan hebben, en dat dit vaak voor komt bij mensen die net als ik asperger hebben.

 

Nu wil ik mijn autisme niet van alles de schuld geven, dit uitstelgedrag is waarschijnlijk gewoon een slechte eigenschap, waar een heleboel mensen last van hebben. Het hoeft dus niet specifiek met autisme te maken te hebben. Wel is het zo dat mijn man (die ook asperger heeft) ook dit uitstelgedrag vertoont. Het wordt dus af en toe een zootje bij ons thuis.

 

wat te doen als je last hebt van uitstelgedrag?

 

Wat kun je doen tegen uitstelgedrag?

Ik heb gemerkt dat ik het beste een taak die ik mij gesteld heb kan doen, zodra ik wakker ben. Dan is mijn hoofd nog leeg genoeg om iets gedaan te krijgen. Later op de dag is mijn hoofd vaak al zo vol en overprikkeld dat ik tot weinig nuttigs meer in staat ben.

 

Er zijn natuurlijk ook mensen die eerst op gang moeten komen en pas later op de dag productiever worden. Dus eigenlijk kun je het beste kijken op welk tijdstip van de dag je dingen waar je tegen op ziet kunt gaan aanpakken. Bepalen op welk tijdstip je het meest productief bentEn dan maar meteen beginnen met de taak waar je het meest tegen op ziet.

 

Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het kan helpen om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen als je één taak hebt gedaan. Ik beloon mijzelf bijvoorbeeld altijd met eten.

 

Het kan ook helpen om afspraken met iemand te maken over wat je die dag gaat doen. Ik zeg bijvoorbeeld ‘s morgens tegen mijn man: “vandaag zal ik een was draaien”. Dan vind ik vervolgens dat ik dat ook moet doen. En doe ik het dus eerder.
Als je geen partner hebt kan je bijvoorbeeld afspraken maken met een goede vriend of vriendin.

 

Helaas werkt het niet altijd zo dat ik mij ook aan mijn afspraken houd. Soms blijf ik gewoon uitstellen en heb ik geen tijd meer over om die dag nog wat zinnigs te doen.

 

Soms kan het helpen om de taak die je moet doen in stapjes te verdelen. Deze blogpost heb ik bijvoorbeeld niet in één keer geschreven. Maar hier heb ik twee dagen over gedaan.
Hak de taak in kleine stukken en doe elke dag een stukje. Dat geeft toch al een beter gevoel dan als je er helemaal niets aan gedaan hebt.

 

En als je aan een taak begint hoeft het niet tot in perfectie. Minder goed is beter dan uit te stellen. Ik durf te wedden dat als je je taak minder goed doet maar wél doet, dat dat beter voelt dan helemaal niets doen.
Ik wil ook altijd alles zo goed mogelijk doen. Maar als ik de was iets sneller, en dus slordiger op hang, wordt het ook wel droog.

 

 

Eigenlijk zijn dit allemaal dingen die ik tegen mijzelf moet blijven herhalen. Misschien dat ik dan sneller tot actie over ga. Ik weet wél dat ik het eigenlijk heel vervelend vind dat ik van alles uitstel. Want er is altijd wel iets wat ik heb uitgesteld en dus nog moet doen.

 

Ik zou kunnen zeggen: “van nu af aan ga ik het anders doen”. Maar dan hou ik mijzelf voor de gek. Uitstelgedrag is denk ik iets wat ik helaas niet meer kan afleren. Maar ik doe mijn best.

 

Zijn er ook dingen die jij altijd uitstelt? En heb je er last van of vind je het niet zo erg?

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply