Wat is er positief aan autisme?

Mind
Wat zijn de positieve eigenschappen van autisme. Is er eigenlijk iets positiefs aan autisme?

Sinds kort ben ik deel geworden van een gespreksgroep voor vrouwen met de diagnose autisme. Deze gespreksgroep vind plaat bij een GGZ instelling. Het is allemaal nog erg onwennig want ik functioneer sociaal gezien niet echt goed in groepen. Afgelopen week hadden we het over ‘de kenmerken van autisme’. Het viel mij op dat er toch ook een heleboel positieve kenmerken of eigenschappen naar voren kwamen.

 

Ik heb hier over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik eigenlijk wel blij ben met deze positieve eigenschappen/kenmerken. Ik zou ze niet willen missen. Dus dan is het misschien ook zo dat ik dan de negatieve kenmerken op de koop toe moet nemen.

 

Wat zijn de positieve kenmerken voor mij?

Ik kan me in veel gevallen heel goed en lang focussen op een onderwerp. Dit noemen ze ook wel hyperfocus en dit gebeurt als een onderwerp mijn bijzondere interesse heeft. Dan kom ik in een soort van flow en kan ik echt uren achtereen super geconcentreerd bezig zijn.
Het is heel fijn want ik krijg er ook nog extra energie van. En je leert zo een heleboel over een bepaald onderwerp. Hyperfocus komt ook veel voor bij  AD(H)D.

 

Een levendige, misschien overmatige interesse hebben in een bepaald onderwerp. Ik kan er echt voor gaan om ‘alles’ over een bepaald onderwerp te willen weten. (Hier uit vloeit de hyperfocus voort.) Ik ben er dan echt 24 uur per dag intensief mee bezig. Het geeft me een goed en positief gevoel ook al is het nogal obsessief.

 

Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en probeer me altijd aan de regels te houden.
Ik doe dus erg mijn best om bijvoorbeeld op tijd ergens te zijn, mijn werk op tijd af te maken en ook mijn werk zo goed mogelijk te doen, ik ben altijd bereid tot overwerken, verkeersregels volg ik ook op enzovoort, enzovoort.

 

Doorzettingsvermogen/ wilskracht. Als ik iets echt graag wil dan ga ik er ook voor en kan ik doorgaan tot ik mijn doel bereikt heb. Ik zal niet snel opgeven bij tegenslagen.

 

Oog voor detail. Dit is niet alleen maar positief in mijn geval want het maakt me ook dwangmatig. Maar over het algemeen komt het me in mijn werk (grafische vormgeving) goed uit. Wel is het zo dat ik mijzelf vaak in details verlies en het grote geheel niet meer kan zien. Dit heb ik bijvoorbeeld als ik mijn huis moet schoonmaken, dan verlies ik het overzicht.

 

Groot gevoel voor rechtvaardigheid. Als ik iets onrechtvaardig vind dan kan ik daar heel slecht tegen, het maakt me zó boos. Dit kan van alles zijn: dingen die mijzelf aangaan, of iets wat een ander overkomt, of soms iets wat ik alleen maar lees in de krant ofzo.

 

Eerlijkheid. Ik ben over het algemeen heel eerlijk en soms té eerlijk. Ik vind het heel erg moeilijk om te liegen. Door de jaren heen heb ik wel geleerd in sommige gevallen wel te liegen, maar dat bezorgt mij een behoorlijk naar gevoel.

 

Een goed geheugen. Mijn lange termijn geheugen is heel goed, maar mijn korte termijn geheugen is een stuk minder goed.

 

 

Het is niet zo dat iedereen met autisme dezelfde positieve eigenschappen heeft. Er zullen best nog een heleboel andere positieve eigenschappen zijn die bepaalde mensen met autisme bezitten. Bovenstaande zijn enkele van de eigenschappen die ter sprake kwamen in de gespreksgroep waar ik aan deel neem, en waar ik mijzelf in herken.

 

Deze positieve kenmerken/eigenschappen staan tegenover de vele kanten van mijzelf waar ik minder blij mee ben.Ik heb al een keer een artikel geschreven over kenmerken van Asperger (de vorm van autisme die ik heb).Hierin kwamen ook de negatieve kanten aan bod.

 

Maar misschien is het wel zo dat wat voor de één een negatieve eigenschap is, voor de ander positief kan uitpakken, of andersom. Misschien kan ik sommige negatieve eigenschappen in de toekomst wel ombuigen tot positieve. Daar zal ik zeker mijn best voor doen.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply